keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Ranskan loppiaisen herkut

Joulu tuli ja meni. Kuukausia valmisteltu kakkurumba huipentui jouluaattoon- ja päivään, jolloin Ateljeessa oli vähintäänkin hoppu, kun bucheja ja pieniä buchetteja lensi ulos ovista ja ikkunoista. Päivät olivat pitkiä ja aika rankkoja, mutta onneksi kaikki valmistelut aikaisemmin viikolla sujui hyvin eikä ikäviä yllätyksiä tullut vastaan. Kiitos Chefin ja hänen organisointikykynsä, keittiö ei vajonnut kaaoksen partaalle kertaakaan kiireestä huolimatta. Tiimityöskentely oli huippua ja fiilis noiden kahden hullun päivän jälkeen oli aivan mahtava. Onnellinen, helpottunut ja kiitollinen. Ja väsynyt.  Adrenaliinia virtasi kaikilla varmaan vielä viikon verran jouluaaton jälkeenkin! Kaikki meni kuitenkin nappiin ja joulu saatiin pakettiin mukavassa tunnelmassa. Ja kakuista tuli aivan huikeita ;)

         Joulun jälkeen pääsin reilun viikon mittaiselle lomalle ja suuntana oli koti-Kuusamo. Vuosi vaihtui Vuokatin maisemissa kavereiden kanssa. Loman teema oli nukkuminen ja se kyllä toteutui erittäin hyvin! Vaikka tykkäänkin herätä aikaisin, ja olen ehdottomasti aamuihminen, niin onhan se mukava nukkua viikko pitkään ilman herästyskellon piipitystä. :) Nyt energiavarastot on täynnä ja back to business!

          Loppiainen, Epiphanie, täyttää ranskalaiset konditoriat kahdella perinneherkulla, joilla juhlistetaan kolmen viisaan miehen saapumista Bethlehemiin. Viisaat miehet Melchior, Caspar ja Balthazar saapuivat kolmelta mantereelta katsomaan Jeesus-vauvaa ja tuomaan hänelle lahjoja. Miehet saapuivat kukin eri mantereelta: Aasiasta, Afrikasta ja Euroopasta. Epiphanie oli alunperin pakanoiden juhla, mutta se vakiinnutti asemansa pikkuhiljaa myös kristittyjen keskuudessa.

          Galette des rois on perinteinen loppiaisen ajan kakku, joka valmistetaan voilehtitaikinasta. Täyte on  perinteisesti frangipanea eli mantelikreemiä, mutta myös suklaata ja kuivattuja hedelmiä käytetään. Luovat kondiittorimestarit rikkovat perinteitä joka vuosi ja leikittelevät galetten täytteellä, pintakuvioinnilla sekä muodolla. Galette des roisin "sesonki" alkaa Kahdennestatoista yöstä, eli loppiaisesta ja jatkuu aina laskiaiseen asti. Galetten sisälle piilotetaan pieni yllätys, jonka löytäjä kruunataan aterian päätteeksi kuninkaaksi tai kuningattareksi pahvikruunulla. Pieni yllätys, la feve, juontaa juurensa Rooman valtakunnan kukoistusaikaan, jolloin takinan sisälle piilotettiin valkoinen tai musta papu. 1700-luvulle tultaessa papu korvattiin pienellä posliinistä valmistetulla esineellä, jonka teema vaihtelee alueittain ja aikakauden mukaan. La feve on vielä tänäkin päivänä posliininen.


 Galette des rois a la Chef.



           Gateau des rois on Etelä-Ranskan alueen erikoisuus: lehtitaikinan ja mantelikreemin sijasta "kuninkaan kruunu" valmistetaan makeasta brioche-taikinasta (Suomessa brioche olisi ehkäpä lähinnä verrattavissa pullataikinaan), joka kätkee sisäänsä yllätyksen lisäksi kuivattuja hedelmiä. Paiston jälkeen koko komeus glaseerataan ja koristellaan kuivatuilla ja kandeeratuilla hedelmillä sekä raesokerilla.


Gateau des rois a la Chef







Feves, pienet yllätykset

Loppiaisesta onkin sitten hyvä jatkaa pääsiäistä ja suklaatöitä kohti :)

Mukavaa kevään odotusta!
-Moona