torstai 29. syyskuuta 2016

Lähtöfiiliksiä ja suklaisen panna cottan resepti

Viiden viikon Suomen visiitti on hurahtanut nopeasti töiden ja kaiken muun häsläyksen merkeissä. Laukut on jo melkein pakattu, enää jotain pientä puuttuu. Lennän lauantaina Oulusta Helsingin kautta Nizzaan. Nizzassa odottaa lämmön lisäksi uusi, ihana kämppä vanhankaupungin sydämessä kaiken vilskeen keskellä.. Enää ei siis tarvitse asua Joogahemmon nurkissa. :D Laukkuun on pakattu tavallisten juttujen, kuten vaatteiden ja perustarvikkeiden lisäksi myös ranskan oppikirjat, juustohöylä, pepsodentin hammastahnaa ja tiskiharjoja (Fazerin Sinistä unohtamatta!). Vaikka tavaraa on paljon, luultavasti perille päästyäni huomaan, että jotain oleellista on ehkäpä jälleen jäänyt matkasta... En ole siis mikään superhyperjärjestelmällinen pakkaaja matkoille lähtiessä, mutta tällä kertaa otin itseäni jo suhteellisen hyvissä ajoin niskasta kiinni ja tein jopa pakkauslistan, jotta suurimmilta unohduksilta vältyttäisiin tällä kertaa.
        Koulu alkaa heti maanantaiaamuna tutussa paikassa. En malta oottaa! Ihanaa päästä oppimaan ja tekemään oikeasti sitä mistä on kiinnostunut. Aionkin imeä tietoa kuin pesusieni tuon seitsemän kuukauden ajan. Koulu on siis Suomen mittapuulla melkoisen lyhyt ja asiaa tulee luultavasti ovista ja ikkunoista, mutta sehän ei mua haittaa. Koulutus on konditoriatuotteisiin ja työskentelyyn painoittuva, mutta pakettiin sisältyy myös jauhojen pöllytystä ja hartialihasten käyttöä leipomopuolella. Luvassa on paljon ranskalaisia perustuotteita ja klassikoita, mutta kalenterivuoden tapahtumat, erityisesti joulu ja pääsiäinen sekä äitienpäivä elävöittävät tuotekirjoa mukavasti. Jännää päästä näkemään joulun ajan kiire ja häslinki! (Monet asiakkaat siis tekivät tilauksia jo joululle elokuun puolessa välissä varmistaakseen, että saavat juuri haluamansa tuotteet) Pääsiäisen suklaatöitä odotan myös erittäin innolla. Amerikan Alexandra kertoi, että viime pääsiäisenä L'Atelier de Vincentissä valmistettiin jättiläismäinen kana, joka oli täyttä suklaata. Mukava nähdä, mitä tämä ja ensivuosi tuovat tullessaan.  Tämän tytön elämässä onkin niin sanotusti alkamassa jollain tavalla uusi aika ja fiilikset ovat erittäin odottavat ja innostuneet, mutta myös haikeat koska monta rakasta ja ihanaa ihmistä jää tänne Suomeen. Onneksi aina voi tulla kyläilemään. On melkoisen mukava tunne, kun ovet ja ikkunat ovat auki ja saa katsoa, minne tuuli tuon koulun jälkeen vie. Au revoir Finland,  salut France!





Viime viikonloppuna tein perheen sunnuntailounaalle jälkkäriksi suussa sulavaa, suklaista panna cottaa mansikoiden kera. Resepti on ihanan helppo ja yksinkertainen, mutta erityisesti nopea valmistaa. Suurimman osan valmisteluista voi ja kannattaa tehdä etukäteen jo edellisenä päivänä, niin keittiöhommat helpottuu huomattavasti seuraavaa päivää ja ateriaa ajatellen. Halusin tällä kertaa päästä erityisen helpolla, joten kasasin panna cotat ja lisukkeet laseihin. Tässäpä siis reseptiä!

Suklainen panna cotta mansikoilla

-Suklaista panna cottaa
-Mansikkakastiketta
-Minttumarinoituja tuoreita mansikoita
-Suklaamurua
-Paahdettuja manteleita rouhittuna (muutama ruokalusikallinen)
-Tummaa suklaata rouhittuna (muutama ruokalusikallinen)
-Koristeeksi raastettua tummaa suklaata ja mintun lehtiä, sekä kermavaahtoa


Panna cotta
(4 annosta)

3dl vispikermaa
2dl turkkilaista jogurttia
0,75dl multi hyytelösokeria
0,75dl tummaa kaakaojauhetta
40g 70% tummaa suklaata
2rkl sokeria
ripaus vaniljaa

Valmistusohje:

Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna pikkuhiljaa miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen kiehumispisteeseen. Madalla lämpöä ja sekoita kiehumispisteen saavuttamisen jälkeen vielä noin puolen minuutin ajan. Kaada seos siivilän läpi laseihin, jotka kestävät kuumaa. Vie heti jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli. Huom! Multi hyytelösokeri hyydyttää nopeammin kuin liivate, joten seos on kaadettava kattilasta mahdollisimman nopeasti laseihin paakkujen ehkäisemiseksi.

Mansikkakastike

100g tuoreita tai pakastemansikoita
1tl sitruunan mehua
1,5rkl tomusokeria

Valmistusohje:

Sekoita mansikoista, sitruunan mehusta ja tomusokerista sileä kastike joko sauvasekoittimella tai tehosekoittajalla. Siivilöi halutessasi.

Minttumarinoidut tuoreet mansikat

150g tuoreita mansikoita
4-5 mintun lehteä
1rkl tomusokeria

Valmistusohje:

Poista mansikoita kannat ja paloittele neljään osaan. Hienonna mintun lehdet. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja tomusokeri. Anna maustua peitettynä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Suklaamuru

60g voita
25g mantelijauhetta
50g tomusokeria
1 muna
90g vehnäjauhoja
15g tummaa kaakaojauhetta

Valmistusohje:

Pehmitä voita mikrossa noin 10-15s. Vatkaa sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää joukkoon mantelijauhe ja tomusokeri, sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon muna ja siivilöidyt jauhot sekä kaakaojauhe. Kelmuta taikina ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin ajan. Taikinan voi valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Murentele levännyt taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 160 asteessa uunin keskitasolla noin 15-20min, kunnes mukavan rapeaa. Murenna morttelissa tai blenderissä muruksi, jossa on vielä suutuntumaa. Ylijäänyttä suklaamurua kannattaa hyödyntää jäätelöannoksissa ja muissa jälkkäreissä. Säilytä huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa.

Jälkiruuan kasaus lasiin:

1. Kaada hyvin hyytyneen suklaapannacottan päälle mansikkakastiketta mukavaksi kerrokseksi.
2. Lisää mansikkakastikkeen päälle suklaamurua tuomaan rapeutta ja ripottele sinne tänne paahdettua mantelirouhetta ja rouhittua tummaa suklaata.
3. Asettele päälle minttumarinoituja mansikoita ja pursota kermavaahdosta pieniä nokareita sinne tänne. Raasta päälle suklaata ja koristele annos tuoreilla mintun lehdillä. Tarjoile heti.









Nyt vain sitten testaamaan superhelppoa ja herkullista jälkkärireseptiä, joka taatusti hurmaa kaikki ruokailijat!

Mukavaa loppusyksyä kaikille!
- Moona
 


         

perjantai 2. syyskuuta 2016

Syksyn omenapiirakka ranskalaiseen tapaan

Syksy tekee tuloaan jo kovaa vauhtia ja sehän tarkoittaa virallisesti villasukkakauden alkua! Villasukkien lisäksi kaapista kannattaa ehdottomasti kaivaa myös kaulin ja piirakkavuoka sillä ihanat, kotimaiset happamankirpeät omenat ovat parhaillaan juuri nyt. Mikään ei voita itsetehtyä omenapiirakkaa teekupillisen kera!
           Tätä piirakkaa tuli pyöriteltyä L'Atelier de Vincentin keittiössä kerran jos toisenkin ja resepti onkin peräisin juuri tuosta keittiöstä.Onneksi kotikeittiössä omenat saa kuoria ja viipaloida käsin! Tämä tekniikan todellinen ihmelapsi koki erityisen vaikeaksi Ranskan keittiössä käytetyn ihmeomenavempaimen: keksinnön pitäisi oikein käytettynä kuoria ja viipaloida omenat käden käänteessä pientä vipua pyörittämällä, mutta jostain mystisestä syystä tuo typerä vempain ei suostunut tekemään yhteistyötä tämän leipurin kanssa... Noh akilleenkantapäät kullakin! Mulla se oli toden totta se ihmeomenavempain ja Amerikan Alexille se oli perinteine purkinavaaja, joka tuotti tuskaa ja nauruja muille lähes päivittäin.
          Makea piirakkataikina on höystetty mantelilla. Omenasose ja mantelikreemi antavat herkullisen pohjan kotimaisille, ohuille omenalohkoille. Kokonaisuus sulaa suussa ja piirakka häviää kahvipöydästä nopeasti pala palalta.  Tässäpä siis herkullinen resepti, joka on kokeilemisen ja vaivan arvoinen!




Omenapiirakka L'Atelier de Vincentin tapaan 
(Tarte pom) halk. 30cm vuokaan

1 annos makeaa piirakkataikinaa (ohjeesta jää hieman yli; loppu taikina kannattaa säästää ja pakastaa)
1 annos mantelikreemiä
1 purkki (360g) omenasosetta
4-5 suurta makeankirpeää kotimaista omenaa
5-6rkl hasselpähkinärouhetta
4 rkl hienoa sokeria
1/2dl hyytelösokeria + 1 dl vettä
Voita ja vehnä- tai korppujauhoja vuoan pintaan

Valmistusohje

1. Valmista ensin piirakkataikina ja laita se jääkaappiin lepäilemään noin tunnin ajaksi.
2. Taikinan lepäillessä valmista mantelikreemi.
3. Voitele ja jauhota piirakkavuoka (n. 30cm). Kaulitse piirakkataikina jauhoitetulla pöydällä noin 4-5mm:n paksuiseksi levyksi. Rullaa taikina kaulinta apuna käyttäen vuoan päälle ja painele taikina varovasti vuokaan. Laita vuoka pakkaseen jäähtymään omenoiden valmistelun ajaksi.
4. Pese ja kuori omenat. Poista kota omenaporalla tai leikkaa omenat ensiksi kahtia pituussuunnassa ja poista kota veitsellä tai pientä lusikkaa apuna käyttäen. Leikkaa omenat vaakasuorassa noin 4-5mm:n paksuisiksi viipaleiksi.
5. Omenapiirakan kasaus ota piirakkapohja pakastimesta ja tee pohjaan reikiä haarukalla. Levitä pohjan päälle ensiksi omenasose. Tee mantelikreemistä pieniä mukavia sattumia sinne tänne omenasoseen päälle ja asettele omenaviipaleet viuhkamaisesti koko komeuden päälle. Ripottele omenoiden päälle hieman hienoa sokeria. Ripottele hasselpähkinärouhetta piirakan reunoille. Paista uunin alatasolla 160-170 asteessa noin 45-60 minuuttia uunista riippuen. Omenat saavat ottaa kunnolla väriä. Anna jäähtyä hieman.
 Keitä simppeli kakkukiille piirakan pintaan: kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kiehauta uudestaan ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut kokonaan eikä seos ole kiteistä. Anna jäähtyä kunnes kakkukiille paksuuntuu hieman. Levitä kakkukiille omenoiden päälle pullasudilla. Ihaile tuotostasi ja nauti!


Mantelilla höystetty makea piirakkataikina
(Pate sablee aux amandes) 

240g voita
2g himalajan ruususuolaa
150g tomusokeria
50g mantelijauhetta
4g vaniljaa tai 1 kukkurallinen tl vaniljasokeria
80g munia (karkeasti 2 munaa)
400g erikoisvehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Pehmennä voita mikrossa noin 15 sekunnin ajan, kunnes se on pehmeää, mutta ei sulaa.
Vatkaa voita yleiskoneessa tai käsivatkaimella kunnes se on ilmavaa ja kevyttä. Sekoita joukkoon suola ja vanilja.
2. Siivilöi mantelijauho ja tomusokeri. Lisää ne voin joukkoon ja aloita sekoitusprosessi hitaasti. Älä vatkaa liikaa.
3. Lisää munat joukkoon yksitellen. Siivilöi jauhot ja sekoita ne voi-manteliseoksen joukkoon. Sekoita kunnes taikina on silkkisen sileää.
4. Taikina on aika pehmeää (mikä on hyvä merkki!) Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin noin tunniksi.

Mantelikreemi
(Creme d'amande)

60g voita
60g tomusokeria
60g mantelijauhetta
1 tl maizenaa
1 muna
2 tl konjakkia tai tummaa rommia

1. Pehmennä voita hetkisen verran mikrossa. Vatkaa sileäksi käsivatkaimella.
2. Siivilöi maizena, tomusokeri ja mantelijauhe. Lisää voin joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
3. Sekoita joukkoon muna sekä rommi ja varmista että seos on tasaista. Säilytys jääkaapissa. Voi myös pakastaa muutaman viikon ajaksi.
Huom! Mantelikreemi vaatii aina kypsennyksen, voidaan käyttää makeissa piirakoissa ja tortuissa.






Herkullista syksyn alkua!
-  Moona