torstai 29. syyskuuta 2016

Lähtöfiiliksiä ja suklaisen panna cottan resepti

Viiden viikon Suomen visiitti on hurahtanut nopeasti töiden ja kaiken muun häsläyksen merkeissä. Laukut on jo melkein pakattu, enää jotain pientä puuttuu. Lennän lauantaina Oulusta Helsingin kautta Nizzaan. Nizzassa odottaa lämmön lisäksi uusi, ihana kämppä vanhankaupungin sydämessä kaiken vilskeen keskellä.. Enää ei siis tarvitse asua Joogahemmon nurkissa. :D Laukkuun on pakattu tavallisten juttujen, kuten vaatteiden ja perustarvikkeiden lisäksi myös ranskan oppikirjat, juustohöylä, pepsodentin hammastahnaa ja tiskiharjoja (Fazerin Sinistä unohtamatta!). Vaikka tavaraa on paljon, luultavasti perille päästyäni huomaan, että jotain oleellista on ehkäpä jälleen jäänyt matkasta... En ole siis mikään superhyperjärjestelmällinen pakkaaja matkoille lähtiessä, mutta tällä kertaa otin itseäni jo suhteellisen hyvissä ajoin niskasta kiinni ja tein jopa pakkauslistan, jotta suurimmilta unohduksilta vältyttäisiin tällä kertaa.
        Koulu alkaa heti maanantaiaamuna tutussa paikassa. En malta oottaa! Ihanaa päästä oppimaan ja tekemään oikeasti sitä mistä on kiinnostunut. Aionkin imeä tietoa kuin pesusieni tuon seitsemän kuukauden ajan. Koulu on siis Suomen mittapuulla melkoisen lyhyt ja asiaa tulee luultavasti ovista ja ikkunoista, mutta sehän ei mua haittaa. Koulutus on konditoriatuotteisiin ja työskentelyyn painoittuva, mutta pakettiin sisältyy myös jauhojen pöllytystä ja hartialihasten käyttöä leipomopuolella. Luvassa on paljon ranskalaisia perustuotteita ja klassikoita, mutta kalenterivuoden tapahtumat, erityisesti joulu ja pääsiäinen sekä äitienpäivä elävöittävät tuotekirjoa mukavasti. Jännää päästä näkemään joulun ajan kiire ja häslinki! (Monet asiakkaat siis tekivät tilauksia jo joululle elokuun puolessa välissä varmistaakseen, että saavat juuri haluamansa tuotteet) Pääsiäisen suklaatöitä odotan myös erittäin innolla. Amerikan Alexandra kertoi, että viime pääsiäisenä L'Atelier de Vincentissä valmistettiin jättiläismäinen kana, joka oli täyttä suklaata. Mukava nähdä, mitä tämä ja ensivuosi tuovat tullessaan.  Tämän tytön elämässä onkin niin sanotusti alkamassa jollain tavalla uusi aika ja fiilikset ovat erittäin odottavat ja innostuneet, mutta myös haikeat koska monta rakasta ja ihanaa ihmistä jää tänne Suomeen. Onneksi aina voi tulla kyläilemään. On melkoisen mukava tunne, kun ovet ja ikkunat ovat auki ja saa katsoa, minne tuuli tuon koulun jälkeen vie. Au revoir Finland,  salut France!





Viime viikonloppuna tein perheen sunnuntailounaalle jälkkäriksi suussa sulavaa, suklaista panna cottaa mansikoiden kera. Resepti on ihanan helppo ja yksinkertainen, mutta erityisesti nopea valmistaa. Suurimman osan valmisteluista voi ja kannattaa tehdä etukäteen jo edellisenä päivänä, niin keittiöhommat helpottuu huomattavasti seuraavaa päivää ja ateriaa ajatellen. Halusin tällä kertaa päästä erityisen helpolla, joten kasasin panna cotat ja lisukkeet laseihin. Tässäpä siis reseptiä!

Suklainen panna cotta mansikoilla

-Suklaista panna cottaa
-Mansikkakastiketta
-Minttumarinoituja tuoreita mansikoita
-Suklaamurua
-Paahdettuja manteleita rouhittuna (muutama ruokalusikallinen)
-Tummaa suklaata rouhittuna (muutama ruokalusikallinen)
-Koristeeksi raastettua tummaa suklaata ja mintun lehtiä, sekä kermavaahtoa


Panna cotta
(4 annosta)

3dl vispikermaa
2dl turkkilaista jogurttia
0,75dl multi hyytelösokeria
0,75dl tummaa kaakaojauhetta
40g 70% tummaa suklaata
2rkl sokeria
ripaus vaniljaa

Valmistusohje:

Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna pikkuhiljaa miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen kiehumispisteeseen. Madalla lämpöä ja sekoita kiehumispisteen saavuttamisen jälkeen vielä noin puolen minuutin ajan. Kaada seos siivilän läpi laseihin, jotka kestävät kuumaa. Vie heti jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli. Huom! Multi hyytelösokeri hyydyttää nopeammin kuin liivate, joten seos on kaadettava kattilasta mahdollisimman nopeasti laseihin paakkujen ehkäisemiseksi.

Mansikkakastike

100g tuoreita tai pakastemansikoita
1tl sitruunan mehua
1,5rkl tomusokeria

Valmistusohje:

Sekoita mansikoista, sitruunan mehusta ja tomusokerista sileä kastike joko sauvasekoittimella tai tehosekoittajalla. Siivilöi halutessasi.

Minttumarinoidut tuoreet mansikat

150g tuoreita mansikoita
4-5 mintun lehteä
1rkl tomusokeria

Valmistusohje:

Poista mansikoita kannat ja paloittele neljään osaan. Hienonna mintun lehdet. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja tomusokeri. Anna maustua peitettynä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Suklaamuru

60g voita
25g mantelijauhetta
50g tomusokeria
1 muna
90g vehnäjauhoja
15g tummaa kaakaojauhetta

Valmistusohje:

Pehmitä voita mikrossa noin 10-15s. Vatkaa sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää joukkoon mantelijauhe ja tomusokeri, sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon muna ja siivilöidyt jauhot sekä kaakaojauhe. Kelmuta taikina ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin ajan. Taikinan voi valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Murentele levännyt taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 160 asteessa uunin keskitasolla noin 15-20min, kunnes mukavan rapeaa. Murenna morttelissa tai blenderissä muruksi, jossa on vielä suutuntumaa. Ylijäänyttä suklaamurua kannattaa hyödyntää jäätelöannoksissa ja muissa jälkkäreissä. Säilytä huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa.

Jälkiruuan kasaus lasiin:

1. Kaada hyvin hyytyneen suklaapannacottan päälle mansikkakastiketta mukavaksi kerrokseksi.
2. Lisää mansikkakastikkeen päälle suklaamurua tuomaan rapeutta ja ripottele sinne tänne paahdettua mantelirouhetta ja rouhittua tummaa suklaata.
3. Asettele päälle minttumarinoituja mansikoita ja pursota kermavaahdosta pieniä nokareita sinne tänne. Raasta päälle suklaata ja koristele annos tuoreilla mintun lehdillä. Tarjoile heti.









Nyt vain sitten testaamaan superhelppoa ja herkullista jälkkärireseptiä, joka taatusti hurmaa kaikki ruokailijat!

Mukavaa loppusyksyä kaikille!
- Moona
 


         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti