perjantai 2. syyskuuta 2016

Syksyn omenapiirakka ranskalaiseen tapaan

Syksy tekee tuloaan jo kovaa vauhtia ja sehän tarkoittaa virallisesti villasukkakauden alkua! Villasukkien lisäksi kaapista kannattaa ehdottomasti kaivaa myös kaulin ja piirakkavuoka sillä ihanat, kotimaiset happamankirpeät omenat ovat parhaillaan juuri nyt. Mikään ei voita itsetehtyä omenapiirakkaa teekupillisen kera!
           Tätä piirakkaa tuli pyöriteltyä L'Atelier de Vincentin keittiössä kerran jos toisenkin ja resepti onkin peräisin juuri tuosta keittiöstä.Onneksi kotikeittiössä omenat saa kuoria ja viipaloida käsin! Tämä tekniikan todellinen ihmelapsi koki erityisen vaikeaksi Ranskan keittiössä käytetyn ihmeomenavempaimen: keksinnön pitäisi oikein käytettynä kuoria ja viipaloida omenat käden käänteessä pientä vipua pyörittämällä, mutta jostain mystisestä syystä tuo typerä vempain ei suostunut tekemään yhteistyötä tämän leipurin kanssa... Noh akilleenkantapäät kullakin! Mulla se oli toden totta se ihmeomenavempain ja Amerikan Alexille se oli perinteine purkinavaaja, joka tuotti tuskaa ja nauruja muille lähes päivittäin.
          Makea piirakkataikina on höystetty mantelilla. Omenasose ja mantelikreemi antavat herkullisen pohjan kotimaisille, ohuille omenalohkoille. Kokonaisuus sulaa suussa ja piirakka häviää kahvipöydästä nopeasti pala palalta.  Tässäpä siis herkullinen resepti, joka on kokeilemisen ja vaivan arvoinen!




Omenapiirakka L'Atelier de Vincentin tapaan 
(Tarte pom) halk. 30cm vuokaan

1 annos makeaa piirakkataikinaa (ohjeesta jää hieman yli; loppu taikina kannattaa säästää ja pakastaa)
1 annos mantelikreemiä
1 purkki (360g) omenasosetta
4-5 suurta makeankirpeää kotimaista omenaa
5-6rkl hasselpähkinärouhetta
4 rkl hienoa sokeria
1/2dl hyytelösokeria + 1 dl vettä
Voita ja vehnä- tai korppujauhoja vuoan pintaan

Valmistusohje

1. Valmista ensin piirakkataikina ja laita se jääkaappiin lepäilemään noin tunnin ajaksi.
2. Taikinan lepäillessä valmista mantelikreemi.
3. Voitele ja jauhota piirakkavuoka (n. 30cm). Kaulitse piirakkataikina jauhoitetulla pöydällä noin 4-5mm:n paksuiseksi levyksi. Rullaa taikina kaulinta apuna käyttäen vuoan päälle ja painele taikina varovasti vuokaan. Laita vuoka pakkaseen jäähtymään omenoiden valmistelun ajaksi.
4. Pese ja kuori omenat. Poista kota omenaporalla tai leikkaa omenat ensiksi kahtia pituussuunnassa ja poista kota veitsellä tai pientä lusikkaa apuna käyttäen. Leikkaa omenat vaakasuorassa noin 4-5mm:n paksuisiksi viipaleiksi.
5. Omenapiirakan kasaus ota piirakkapohja pakastimesta ja tee pohjaan reikiä haarukalla. Levitä pohjan päälle ensiksi omenasose. Tee mantelikreemistä pieniä mukavia sattumia sinne tänne omenasoseen päälle ja asettele omenaviipaleet viuhkamaisesti koko komeuden päälle. Ripottele omenoiden päälle hieman hienoa sokeria. Ripottele hasselpähkinärouhetta piirakan reunoille. Paista uunin alatasolla 160-170 asteessa noin 45-60 minuuttia uunista riippuen. Omenat saavat ottaa kunnolla väriä. Anna jäähtyä hieman.
 Keitä simppeli kakkukiille piirakan pintaan: kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kiehauta uudestaan ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut kokonaan eikä seos ole kiteistä. Anna jäähtyä kunnes kakkukiille paksuuntuu hieman. Levitä kakkukiille omenoiden päälle pullasudilla. Ihaile tuotostasi ja nauti!


Mantelilla höystetty makea piirakkataikina
(Pate sablee aux amandes) 

240g voita
2g himalajan ruususuolaa
150g tomusokeria
50g mantelijauhetta
4g vaniljaa tai 1 kukkurallinen tl vaniljasokeria
80g munia (karkeasti 2 munaa)
400g erikoisvehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Pehmennä voita mikrossa noin 15 sekunnin ajan, kunnes se on pehmeää, mutta ei sulaa.
Vatkaa voita yleiskoneessa tai käsivatkaimella kunnes se on ilmavaa ja kevyttä. Sekoita joukkoon suola ja vanilja.
2. Siivilöi mantelijauho ja tomusokeri. Lisää ne voin joukkoon ja aloita sekoitusprosessi hitaasti. Älä vatkaa liikaa.
3. Lisää munat joukkoon yksitellen. Siivilöi jauhot ja sekoita ne voi-manteliseoksen joukkoon. Sekoita kunnes taikina on silkkisen sileää.
4. Taikina on aika pehmeää (mikä on hyvä merkki!) Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin noin tunniksi.

Mantelikreemi
(Creme d'amande)

60g voita
60g tomusokeria
60g mantelijauhetta
1 tl maizenaa
1 muna
2 tl konjakkia tai tummaa rommia

1. Pehmennä voita hetkisen verran mikrossa. Vatkaa sileäksi käsivatkaimella.
2. Siivilöi maizena, tomusokeri ja mantelijauhe. Lisää voin joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
3. Sekoita joukkoon muna sekä rommi ja varmista että seos on tasaista. Säilytys jääkaapissa. Voi myös pakastaa muutaman viikon ajaksi.
Huom! Mantelikreemi vaatii aina kypsennyksen, voidaan käyttää makeissa piirakoissa ja tortuissa.






Herkullista syksyn alkua!
-  Moona



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti