sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Shoppailu- ja turistiviikonloppu





Mulla on yleensä (ainakin vielä) viikonloput vapaat koulusta, joten sillon pitkien yöunien ja aamulenkkien lisäksi on myös mukava nauttia kauniista Nizzasta ja se lähiympäristöstä. Retkeni sijoittuvat usein lähikaupunki Cagnes-sur-Merissa sijaitsevaan ostoskeskukseen, upouuteen Polygone Rivieraan (joka on muuten Euroopan suurin ostoskeskus tällä hetkellä!) tai sitten Monacoon päin pieniin pikkukyliin. Tänä viikonloppuna tuli suunnattua molempiin suuntiin: eilen Polygone Riviera shoppailutaivaaseen ja tänään sunnuntaina ihanan sään kunniaksi Saint-Jean Cap-Ferratin pikkukylään ja satamaan.

             Cagnes-sur-Merin Polygone täytyy vaan kokea. Sana ostoskeskus ei riitä kuvaamaan alueen massiivista upeutta! Polygone Riviera on vajaa vuosi sitten avattu shoppailutaivas, joka sijaitsee noin tunnin bussimatkan päässä Nizzasn keskustasta. Jokaiselle löytyy jotakin tuosta pienestä kaupungista! On leffateatteria, kahvilaa, ravintolaa, casinoa - kaupoista puhumattakaan! Viime kesänä, kun majapaikkanani oli vielä Saint Laurent du Var, kävin usein arki-iltoina työpäivän jälkeen pyörähtämässä Polygonissa. Pyörällä matka taittui mukavasti kahteenkymmeneen minuuttiin ja paikan päällä odotti jos jonkinmoista nähtävää. Pari kertaa hiljaisena maanantai-iltana tuli bongattua myös muutamia julkkiksia, jotka viettivät kesälomaa Cote d'Azurin alueella. Ehdoton suosikkikauppa on Linditin suklaapuoti sekä tietysti se ainoa ja oikea halpaliike Primark, josta saa ihan peruspaitoja, toppeja, sukkia ym. normikamaa mukavan edullisesti. Primark ei revi opiskelijan budjettia aivan heti kahtia! Muita hyviä kauppoja ovat mm. Mango, ZARA, Pull&Bear, Berskha, Minelli ja vanha tuttu H&M. Jätski- ja kahvipaikkoja löytyy runsaasti jokaiseen makuun. Tykkään myös Polygonessa siitä, että alue on kokonaan ulkona. "Pääkäytävä" on taivasalla ja keskellä on jos jonkinnäköistä puuta ja pensasta, sekä monia suihkulähteitä. Kaupat ovat sisätiloja ja ne reunustavat "pääkäytävää". Eli periaatteessa on ulkona, mutta myös tavallaan sisällä. Saa nauttia shoppailun ohessa myös raittiista ulkoilmasta.


             Tänään sunnuntaina suuntasin aivan toiseen suuntaan, eli Monacoon päin Saint-Jean Cap-Ferratin kylään valokuvaus- ja turistireissulle. Sää oli mitä parhain! Lämmintä oli noin 21 astetta, joten oikein hyvin tarkeni kuvailla ja ihastella maisemia. Liikenne sujui mukavasti sunnuntain takia ja bussimatka Saint Jeanin satamaan kesti vain vajaan puoli tuntia. Tie kiemurtelee serpentiinimäisesti ylös ja alas aivan rantaviivaa pitkin, joten maisemat pelkästään bussin ikkunasta olivat henkeäsalpaavan upeat. Kalliota, merta, pikkukyliä, rantaa ja vuoristoa. Saint-Jean Cap-Ferratin ehkä hienoin nähtävyys on satama, jossa turkoosi vesi kohtaa vielä vihertävät vuoret ja valkoiset purjeveneet. Satamassa on paljon mukavia ravintoloita ja kahviloita sekä söpöjä pikku putiikkeja. Pari hyvää leipomoa löytyy muutaman sadan metrin päästä rannasta. Oli aikamoisen mukava piknikki aallonmurtajalla istuskellessa ja veneiden kulkua katsellessa. L'Atelier de Vincentin harjoittelijatytöt kertoivat, että tekevät aina silloin tällöin patikointiretkiä juurikin tuonne samaan paikkaan ja kiertävät koko niemen päivän aikana. Toivottavasti seuraavalla kerralla pääsen mukaan! Alue on kuuluisa myös maailmalla ja on toiminut useiden elokuvien kuvauspaikkana (mm. vanhempia Bondeja on kuvattu osittain juurikin täällä). Kannattaa siis ehdottomasti hypätä junaan tai bussiin nro 81 Nizzasta, jos pyörii täällä päin!





            Huomenna onkin sitten jännä päivä, kun CAP-tutkintoon alkaa ennakkohaku netissä. Hakuaika on vähän reilut kaksi viikkoa ja siinä täytellään erilaisia lomakkeita. Suoritan siis täällä Nizzassa Ranskan kansallisen konditoriatutkinnon, joka vaaditaan kaikilta alan ihmisiltä. Myös leipurit ja kokit suorittavat omat CAP:nsä. Koulutukseen kuuluu käytännön ja teorian opintoja, jotka molemmat suoritan L'Atelier de Vincentissä Chefin valvovan silmän alla. Ensi keväänä on sitten kahden päivän mittainen loppukoe, jonka läpäistyään oppilas saa tutkintotodistuksen ja ammattipätevyyden.  Ensimmäinen koepäivä koostuu käytönnön taitojen arvoinnista, eli valmistetaan tiettyjä ranskalaisia klassikkotuotteita käsin. Näitä voivat olla esimerkiksi tuulihatut, croissantit ja perinnekakut. Arvioitsija arvioi tekemisiäni koko päivän. Jännittävää! Toisena päivänä vuorossa ovat tekniikat: kirjoitetaan ranskaksi pyydettyjen tuotteiden valmistusmenetelmät. Se se vasta jännittääkin! Täytyy alkaa harjoittelemaan jo hyvissä ajoin tuota osuutta..... Ettei tuu ihan tänka på.. :D Onneksi loppukokeeseen on vielä hyvin aikaa, joten ei paniikkia. Lähen siitä liikkeelle, että koitan ensiksi täyttää ne online-hakemukset oikein ranskaksi :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti